De-a lungul timpului abatorul s-a extins fara a face un plan pe care sa se vada schimbarile efectuate atat in interior cat si in exterior. Astfel, clientul a cerut scanarea completa a abatorului din care sa reiasa situatia reala pentru a putea aduce in continuare inbunatatiri.

 

 

Una din provocari a fost sa aproximam termenul proiectului. Avand in vedere ca nu exista un plan cu amplasarea incaperilor si dispunerea lor pe nivel, nu stiam ce o sa gasim in teren si cat de dificil o sa fie. In timpul procesului de scanare se descoperau tot mai multe spatii care trebuiau scanate.

Scanarea acoperisului a fost alta provocare. Datorita extinderii de-a lungul timpului au fost mai multe acoperisuri la diferite inaltimi si forme facand accesul destul de dificil. Pentru a ajuta colegii de la birou sa inteleaga situatia din teren, s-a efectuat un zbor din care sa reiasa o vedere de ansamblu a abatorului.

Fiind linie de productie si zone cu temperaturi foarte scazute a trebuit sa ne corelam cu echipa de productie pentru a putea scana in anumite zone fara sa deranjam.

 

 

Proiectul a fost de mari dimensiuni cu o suprafata de aproximativ 10.000 de mp, cca 150 de incaperi, raspandite pe 3 niveluri iar cantitatea de date rezultata a fost impresionanta. Vorbim de un numar aproximativ de 300 de statii  rezultand 80-100 GB de date brute.

 

 

Desi clientul ne-a cerut planse 2D, precum plan pe fiecare etaj in parte, plan fatade si un anumit numar de sectiuni, am optat pentru crearea modelului 3D a intregului complex si apoi exportarea in format 2D a tuturor planselor care s-au cerut, inclusiv sectiunile.

 

Pentru crearea modelului 3D am folosit soft-ul Revit, implicand asftfel procesul Scan-to-BIM. Aici am intampinat dificultati, avand in vedere ca incaperile nu respectau aceeasi cota de nivel, neputand sa ne folosim de acele constrangeri ale Revitului care ne-au ajutat in alte cazuri. Au fost modelate toate elementele structurale (pereti, stalpi, grinzi, usi, geamuri , scari, etc) la un nivel cat mai detaliat pentru o reprezentare cat mai fidela a realitatii.

Dupa ce am terminat finalizarea modelului 3D Revit am inceput livrarea planselor 2D cotate atat planimetric cat si nivelitic, rezultand un numar de aproximativ de 23 de planse.

 

In ciuda dificultatilor intampinate am reusit sa ducem la bun sfarsit acest proiect din care echipa de scanare a avut multe de invatat si asteptam cu nerabdare urmatoarea provocare.

 

 

 


 

Share project: