Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania fiind inscris in lista monumentelor istorice din judetul Cluj. 

Cu o lungime de 70 de metri si o inaltime maxima a turlei de 80 de metri Biserica Sfantul Mihail este unul dintre cele mai impozante edificii de cult din Romania. 

 

Ca si oricare monument istoric, biserica a trecut printr-un proces complet de restaurare, proces in care a fost implicata si scanarea 3D. Toate detaliile arhitecturale care constituie practic esenta cladirii au fost captate la o rezolutie cat mai mare, in asa fel incat sa fie redate cat mai fidel in urma procesului de modelare 3D. 

 

Scanarea s-a realizat cu ajutorul scannerului Leica C10 Scanstation, fiind necesar un numar de aproximativ 10 statii pentru captarea exteriorului cladirii. 

 

Legarea norilor de puncte s-a efectuat in programul Leica Cyclone, iar intregul proces de modelare 3D a fost efectuat in soft-ul Autodesk Revit. 

 

La modelarea 3D s-au reprezentat toate detaliile arhitecturale la cele mai fine detalii, iar in ceea ce priveste tamplaria cladirii s-a optat pentru crearea de familii preferentiale parametrizate. 

 

PS: pozele vorbesc de la sine

 

 

Share project:

Scanare 3D