De data aceasta, clientul cu care am colaborat a optat pentru livrarea modelului 3D, cunoscand avantajele acestui tip de proiect. El are posibilitatea de a extrage suplimentar orice date are nevoie, modelul 3D fiind asigurat la cel mai mare nivel de detaliu. 

Obiectivul scanat a fost o scoala gimnaziala din judetul Bistrita-Nasaud. Cladirea a avut un numar aproximativ de 100 de incaperi si o suprafata construita de aproximativ 1500 mp, dispusa pe 3 nivele. Avand in vedere ca etapa de scanare s-a efectuat in timpul programului scolar, a trebuit sa ne corelam cu orele de curs, nepertuband astfel activitatea micilor scolari. Scanarea s-a desfasurat pe parcursul a aproximativ 2 zile, rezultand un numar aproximativ de 130 de statii. 

Ca de obicei, scanarea s-a efectuat cu ajutorului scannerului Leica C10 ScanStation, operandu-se cu diferite rezolutii de scanare, in functie de volumul incintei respective, sau in cazul in care s-a efectuat scanarea in exteriorul sau interiorul cladirii. In timpul scanarii s-au folosit atat tintele pentru inregistrarea norilor de puncte cat si suprapunerea punctelor comune pe baza a cel putin doua zone scanate comune. 

 

Combinarea tuturor celor aproximativ 130 de nori de puncte rezultati din cele 130 statii s-a realizat in programul Cyclone Register. Cu ajutorul tintelor folosite la inregistrare precum si a overlap-ului intre locatii diferite ale scannerului, din toti norii de puncte a rezultat un singur nor de puncte formand cladirea scanata la nivel 3D. 

Modelarea 3D s-a efectuat in soft-ul Revit 2019 asigurandu-se astfel toata partea de arhitectura (tamplarie, scari, balustrade, pereti de compartimentare, .etc) precum si partea de structura a cladirii (grinzi, stalpi, pereti de rezistenta, placi, .etc), toate la cel mai inalt nivel de detaliu. Avand toata aceasta informatie la dispozitie clientul nostru poate sa-si extraga sectiuni prin orice loc doreste, are posibilitatea de a calcula volumul fiecarei incaperi pentru un calcul de materiale ca si exemplu, de asemenea avand reprezentate toate golurile cladirii in functie de tamplarie (PVC, lemn) are posibilitatea sa isi extraga foarte usor o lista cu cantitati pentru a determina cu exactitate necesarul de achizitie a materialelor. De asemenea fiind materializate grinzile si stalpii care formeaza structura cladirii se pot efectua si eventuale calcule structurale in vederea unor modificari din punct de vedere al structurii asupra cladirii, precum si alte operatiuni. 

 

 

 

 

 

 

 

Share project:
Horizontal Section Point Cloud

Horizontal Section Point Cloud